június 23, 2024

Titanik kiállítás

NEM HIVATALOS OLDAL!

Egy népszerű tanácsadó összefoglalta a nyugdíjbiztosítás előnyeit

Mielőtt valamilyen öngondoskodási forma mellett határoznánk, feltétlenül ismerjük meg a nyugdíjbiztosítás előnyeit, hiszen a speciális kondíciók gyakorta döntő befolyással bírhatnak döntésünkben. Az ugyanis ma már vitathatatlan tény, miszerint ahhoz, hogy teljesen nyugodtan várhassuk passzív éveinket, elengedhetetlen valamilyen megtakarítási konstrukció megléte. Tudniillik Magyarországot is utolérte a fejlett országok egyik legnagyobb kihívása, a társadalmi korfa elöregedése.

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az állami nyugellátás folyósításáért felelős társadalombiztosítási rendszer egyre nagyobb kiadásokkal néz szembe, miközben az aktív korúak által befizetett járulékok ezt nem követik le. Egyén szintjén az ebből adódó következményeket olyan kötött célú megtakarításokkal kerülhetjük el, mint amilyen a nyugdíjbiztosítás is. Ráadásul ez a lehetőség számtalan plusz előnnyel is rendelkezik, amelyek miatt a legtöbb portfólióban jól megérdemelt helye lehet. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is célt érjünk, minden apró részlettel pontosan tisztában kell lennünk. Ebben hatalmas segítséget jelent egy átfogó konzultáció, melynek során a Grantis nyugdíjbiztosítás tanácsadó minden felmerülő kérdésünkre választ ad.

Milyen összetevőket vizsgáljunk döntésünkkor?

Kellő tapasztalat híján talán nem is gondolnánk, ám a különböző befektetési formák esetében olykor apróságokon múlik az eredmény. Amikor nyugdíjcélú konstrukciókról van szó, akkor ráadásul szinte kizárólag hosszú távlatokban érdemes gondolkodni, ezért olyan aspektusokat is figyelembe kell venni, amire egyébként nem feltétlen kerülne kiemelt figyelem. Ilyen például a jelenlegi és a jövőben várható anyagi helyzetünk. Tudniillik ha egy nyugdíjbiztosítás megkötésénél túlvállaljuk magunkat és emiatt a későbbiekben fel kell hagynunk a befizetésekkel, akkor azzal nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, hiszen éveket is elpazarolhatunk. Így aztán mindig úgy kell megválasztani a díjtételeket, hogy azok egy nehezebb időszakban se jelentsenek nehézségeket. Ugyancsak vizsgálni kell a stressztűrő képességünket, tudniillik a magasabb hozammal kecsegtető, úgynevezett unit-linked nyugdíjbiztosítás egy kiváló eszköz, ám ha nem szeretnénk rizikót vállalni, akkor a garantált hozamú módozattal sokkal jobban járunk. Fontos szempont az is, hogy kizárólag egy konstrukcióra szeretnénk-e támaszkodni, vagy diverzifikálnánk portfóliónkat. Amennyiben magasabb összegű megtakarítást tervezünk, ez utóbbi mindig optimálisabb döntést jelent.

A nyugdíjbiztosítás előnyei

Az utóbbi évtizedekben számtalan öngondoskodást célzó eszköz jelent meg a piacon, ezek különféle változatai pedig óriási választékot alkotnak. A már szinte átláthatatlan kínálatból azonban népszerűségét tekintve is kiemelkedik a nyugdíjbiztosítás, ezt pedig különböző előnyeinek köszönheti. Ugyanis egyike annak a három konstrukciónak, amelyekre adójóváírás formájában állami támogatást vehetünk igénybe (a NYESZ és az ÖNYP mellett). Azonban ez az egyetlen olyan eszköz, aminél a kifizetés a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatárhoz kötött, ez pedig a várható emelések tükrében egy kulcsfontosságú tényezőnek tekinthető. Ne felejtsük el azt sem, hogy a megtakarítási lehetőség mellett ez egyben egy kockázatviselési szolgáltatás is, azaz ha velünk esetleg történne valami, akkor szeretteink nem maradnak segítség nélkül. Ráadásul a kedvezményezett a pénzt a hagyatéki eljáráson kívül, azaz sokkal gyorsabban kapja majd meg. A nyugdíjbiztosítás tehát több szempontból is előnyös, ám a biztos siker érdekében még a döntésünk meghozatala előtt konzultáljunk független pénzügyi szakértővel.

Share: