június 23, 2024

Titanik kiállítás

NEM HIVATALOS OLDAL!

Napelemes rendszerrel a jövőért

Amikor az első könyvemet megkaptam, még nagyon kicsi voltam, de már próbálkoztam az olvasással. Azért még inkább a szüleimtől hallgattam a meséket a nagy gyűjteményből, de nem sok idő telt el addig, amíg már magam is olvasgattam és kezdtem egyre rutinosabb lenni. Emlékszem, hogy a kisöcsém már nagyon várta, hogy ő is tudjon olvasni, és az oviban a barátaim csomószor megkértek, hogy olvassak nekik el ezt-azt – én pedig nem mindig élveztem ezt a feladatot, kicsit úgy éreztem, hogy mindenre kíváncsiak, és megállás nélkül kérdeznek azóta, hogy megtanultam olvasni. Aztán persze a suliban ez már előny volt nekem, de addig kicsit ilyen furcsán éltem meg a dolgokat. De a könyveket nagyon imádtam, és otthon nem tudtam leállni az olvasással. Élveztem, hogy magamban lehetek és felfedezhetem a betűk alkotta varázst. Azért persze azt is ugyanúgy szerettem, ha nekem olvastak, márpedig az esti mese majdnem mindennapos volt. Néha én is olvastam az öcsémnek, aztán bosszantott, ha már az elején elaludt – akkor még nem értettem, hogy pont ez a lényege. Én arra vágytam, hogy végighallgasson. Úgyhogy sokszor anyuéknak meséltem, csak úgy, kedvtelésből. Nem tudom, mennyire unták a műsort, mindenesetre mindig azt éreztem rajtuk, hogy maximálisan figyelnek rám és értékelik a “produkciót”. Ők is sokat olvastak egyébként, persze ők már izgalmas, felnőtteknek való könyveket szerelemről, ármánykodásról, boldog és szomorú dolgokról. Nekem még nem engedtek ilyeneket olvasni, pedig már fűtött a kíváncsiság. Úgyhogy beértem a gyerekirodalom remekeivel, és egy panaszom sem lehetett! Otthon is volt jó pár könyvünk, de a helyi könyvtár lenyűgözött, hogy mekkora gyerekirodalom részleggel rendelkezik. Minden héten alig vártam, hogy pénteken menjünk a könyvtárba. Azóta is imádok oda járni, megérezni a könyvek illatát, elgondolkozni a régi kötetek történetén… Ez olyan énidős tevékenység számomra, ahol béke és nyugalom van.

 

De nem lehet mindig csak a kikapcsolódásra gondolni. Mostanság a napelem elszámolás 2024, azaz idei változásait követem figyelemmel. Néhány hónapja tervezgetem ugyanis, hogy napelemes rendszerre váltok otthonomban, de előbb szerettem volna tisztázni, milyen változások vannak a napelem elszámolás 2024-es év kezdetén. A lehető legtökéletesebb weboldal az informálódásra pedig egyértelmű, hogy a napelemrendszer.info, én legalábbis nem ismerek ennél szuperebb és informatívabb site-ot. Az oldal olyan alapvető információk és segédletek gyűjtőhelye, ahonnan erősen ajánlott elindulni akkor, ha napelemes rendszer telepíttetésére adná az ember a fejét. Mivel ez egy komoly befektetés, érdemes minden aspektusát alaposan körbejárni (például a már említett napelem elszámolás 2024-es fejleményei is ilyenek), illetve a kw-ok alapján is lehet előre kalkulálni, tervezgetni. Ha már csak abba gondolunk bele, hogy mennyivel fenntarthatóbb a nap energiáját használni és azt átalakítani a háztartásunkban használatos energiává, akkor kapásból van egy jó okunk arra, hogy a napelemes rendszer mellett tegyük le a voksunkat. Én legalábbis így gondolom: számomra tényleg az volt a fő motivációs erő abban, hogy elkezdjen érdekelni a téma, hogy jót teszek a bolygóval, a családommal és a közvetlen környezetemmel is, és csak utána jön be az anyagi része a dolognak – de persze az sem utolsó.

 

A napelemes rendszerről tehát minden fontos információt megtalálható az említett weboldalon. Nekem nagyon segített, hogy volt egy kapaszkodóm, ami alapján végig tudtam gondolni a dolog különböző aspektusait. Persze már az elején nagy izgatottság lett rajtam úrrá, mert elképzeltem, hogy milyen lesz majd, ha már teljesen megszokott, hogy napelemes rendszer segítségével állítjuk elő az energiát otthonunkban, pedig akkor még azt sem tudtam, hogy átmegyünk-e az alkalmassági felmérésen. A felmérés tulajdonképpen mindennek a kezdetét vagy a végét jelentheti: itt dől el, hogy otthonunk, ingatlanunk alkalmas-e arra a célra, hogy a napelemes rendszer zavartalanul működhessen. Ha valakit csak az tartana vissza az egész procedúrától, hogy fél, rengeteg időt és pénzt veszíthet, mert majd kiderül, hogy nem is alkalmas az otthona napelemes rendszerhez, akkor szeretném megnyugtatni. A helyszíni felmérés nem vesz sok-sok órát vagy napokat igénybe, ráadásul teljesen díjmentes, így semmit nem veszíthet vele az ember. A területünkhöz tartozó napelem rendszer kivitelező szakemberek végzik a helyszíni felmérést is, egyszóval biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan aspektusát megvizsgálják a helyzetünknek és a telek adottságainak, ami fontos tényező lehet az eredményt illetően. Eleve sokat számít a környezet: milyen épületek vannak a szomszédos telkeken vagy a telken belül, milyen magasak, mennyire árnyékolnák a napelemeket. A tető állapota is egy nagyon fontos tényező: elég masszív és ép-e ahhoz, hogy elbírja a napelemeket, emellett milyen a tető dőlésszöge? Szóval sok megvizsgálandó szempont van, és ehhez mind alapos munka szükségeltetik.

 

Gyakori kérdés a napelemekkel kapcsolatban, hogy mennyibe kerül összesen a rendszer maga és a telepítés, és vajon mennyi idő alatt várható a megtérülése? Nos, az ilyen dolgokkal való kalkuláció csak hozzávetőleges lehet, hiszen mindkettő pontossága a részletekben és a személyre szabott ajánlatokban rejlik, ugyanakkor kw alapján a weboldalon kiváló táblázatokat találhatunk, saccolt összegekkel. Ez már ad egyfajta tájékozódási pontot arra vonatkozóan, hogy az igényeink találkoznak-e a lehetőségeinkkel per pillanat. De ne felejtsük el, itt még a pályázatok nincsenek képben – magánszemélyként és vállalkozóként is megéri figyelemmel követni az ilyen lehetőségeket. Nálunk az utcában már több szomszédnak is van, és nagyszerű figyelni, ahogy “vírusszerűen” terjed a napelemes rendszer a környéken! Végre valami igazán jó cél és eszköz, amivel a földünkért is tehetünk…

 

Ha valaha is álmodoztál arról, hogy napelemes rendszerre válts, akkor itt a kínálkozó alkalom! Érdemes képben lenni a legújabb változásokat és pályázatokat illetően is, ahogyan az előbb is írtam. A napelemrendszer.info igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy bárki elindulhasson ezen az úton, és megfelelő szakértői segítséget kapjon. Bízom benne, hogy ez a kis rövid, rögtönzött bemutató elgondolkodtat néhány embert a fenntartható energiával kapcsolatban, és ha nem is a közeli jövőben vált esetleg, de a fülébe ültetem a bogarat a témát illetően. Azt hiszem, számomra most érkezett el az idő, hogy belevágjak a dologba – hajrá mindenkinek!

Share: